Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pek çok insanın banka yapılan kredi borcunu ödemekte zorluk çekmesi sebebiyle sordukları soruların başında, kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı? Sorusu gelmektedir. Sayısı azımsanmayacak derecede fazla olan tüketiciler, kredi borcunu ödeyemeyip icralık olma noktasına gelmektedir. Bu aşamada ise akla ilk gelen, banka borcu sebebiyle hapis cezasının olup olmadığı yönündedir.

Bu sorunun cevabını sizler için araştırarak, banka borcunu ödemekte zorluk çeken kişiler için böyle bir cezanın olup olmadığını sizlerle paylaştık.

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı?

Kredi borcunun ödenmediği durumlarda, doğrudan hapis cezasının olmadığını hemen belirtmekte fayda var. Ancak bazı şartların sağlanması durumunda, borçluya da kefil için hapis cezasının olduğunu söyleyelim. Bankaya borcunu ödemekte zorluk çeken kişiler için, bu sürecin nasıl işlediğini aşama aşama paylaşacak olursak sorunun cevabı daha net bir şekilde anlaşılacaktır.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredinizin taksit ödemesinin gecikmeye düşmesi durumunda, taksitin ödenmesi için 90 günlük bir yasal süreç bulunmaktadır. Bu süre içerisinde geciken taksitinin ödenmemesi halinde, banka avukatı aracılığı ile alacağını tahsil etme yoluna gidecektir. Ancak bu süreç içerisinde borcunuzun tekrardan yapılandırılması da dâhil olmak üzere, banka size çeşitli teklifler sunabilir.

Hiçbir şekilde borcun ödenemeyecek durumda olması halinde, avukat yasal hak olarak borçlu kişiyi icra mahkemesine vererek bankanın alacağını haciz yoluyla tahsil etmeyi deneyecektir. Bu süreçte borçlunun SGK kapsamında maaşı varsa, maaşın dörtte birine haciz konulması söz konusudur. Ancak şunu da belirtelim ki maaşınız üzerinde daha önceden bir haciz bulunuyorsa, bankanın maaşınıza ikinci bir haciz koydurması mümkün değildir.

Herhangi bir gelire sahip olmayan ya da resmi kayıtlarda gelir sahibi olduğu gözükmeyen kişilerin evine, icra memurları giderek evde temel ihtiyaç malzemeleri dışında fazladan işe yarar bir şeyin olup olmadığına bakarlar. Şayet yasalar gereği haciz edebilecekleri bir şey varsa, bunun icra yoluyla haczedilmesi mümkün olmaktadır.

Yine önemle belirtmek gerekirse, evde bulunan ve ailenin ihtiyaçları için kullanılan hiçbir beyaz eşyanın, kanepe ve koltuk takımlarının ve bunların yanı sıra benzer ürünlerin haczedilmesi söz konusu değildir.

Sürecin bu şekilde tamamlanmasının ardından banka alacağını yine tahsil edemezse, bu kez varsa kefil üzerinden alacağın tahsil edilmesine çalışırız. Kefil olmaması durumunda ise, asıl borçlu olan kişinin SGK kapsamında maaşlı olarak çalışmaya başlanması beklenir. Şayet kefil varsa yukarıda bahsedilen sürecinin tamamı, kefil için de geçerli olacaktır.

Hangi Durumlarda Hapis Cezası Var?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, bazı şartların oluşması durumunda hapis cezası bulunmaktadır. Mal beyanında bulunmamak ya da borçlunun icra dairesi nezdinde alacaktı ya taahhüt vermesi halinde, verilen taahhüt yerine getirilmezse borçlunun 10 gün ile 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması mümkün olmaktadır.

İcra mahkemesi borçlu kişiye 10 gün daha süre tanıyarak borcun ödenmesini isteyecektir. Bu 10 günlük süre içerisinde borç ödenmezse, verilen hapis cezası kesin hükme bağlanarak borçlu kişi cezasını çekmek üzere, açık cezaevine konulur. Ancak borçlunun alacaklı kişi ya da kurumun avukatı ile bu süreç içerisinde bir şekilde tekrardan anlaşması halinde, avukatın talebi üzerine hapis cezası bekletilebilir.

Borçlu kişinin ilgili icra dairesine giderek üzerinde herhangi bir mal varlığı olmadığına dair dilekçe vermemesi halinde de, doğrudan hapis cezası uygulanabilir. Bu beyan, mal beyanı olarak adlandırılmaktadır. Mal beyanında bulunulmadığında verilen hapis cezası taahhüdü ihlal suçuna göre daha hafif olup, kişi cezaevine girer girmez mal beyanında bulunursa en geç 24 saat içerisinde cezaevinden çıkacaktır.

Kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı? Konusu hakkında soru ve söylemek istediklerinizi, yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

30 Yorum

  1. 10 Kasım 2021, 12:14

    Bilgilendirme gayet açıklayıcı ve yararlı olmuş emeğinize sağlık

    Cevapla
  2. kredi borcu gerçekten insanları bazen zor durumlara düşürüyor çok zorluk çekiyorlar

    Cevapla
  3. 10 Kasım 2021, 06:22

    Detaylı ve aydınlatıcı bir yazı olmuş teşekkürler kredi kullanırken çok dikkatli olmak lazım

    Cevapla
  4. Çok teşekkür ederiz bu güzel bilgiler için

    Cevapla
  5. 9 Kasım 2021, 11:07

    Önemli bir konuya deginmissiniz tesekkur ederiz bilgilendirme için

    Cevapla
  6. Bizim bildiğimiz borçtan ötürü insan özgürlüğünden alıkoyamaz hala aynı galiba bu kural

    Cevapla
  7. En cok merak ettiğim.kojulardan biriydi.kredi borcunu hiç bir şekilde ödeyemeyen hapis cezası alırmı çok güzel aciklamissiniz detaylı teşekkürler

    Cevapla
  8. Kredi borcu ödeyemessek ne olur diye düsünüyordum güzel ve aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler

    Cevapla
  9. 8 Kasım 2021, 20:34

    Sabahtan beri bu konu hakkında bir kaç sorunun cevabını arıyordum, bu yazı denk geldim. Çok güzel ve tane tane anlatmışssınız. Emeğinize sağlık

    Cevapla
  10. 8 Kasım 2021, 20:27

    Böyle bir durumla karşılaşınca ne yapıp yapmamamız gerektiğini biliyoruz artık var olun

    Cevapla
  11. Bilmediğim bir konuydu bu bilgili makale sayesinde öğrenmiş oldum teşekkürler

    Cevapla
  12. Gercketen de böyle leri çok var Allah yardımcıları olsun zor valla

    Cevapla
  13. 8 Kasım 2021, 18:59

    Kırmızı çizgiye kredi verilmiyor, borçlu kişiye bankalar kredi imkanı sunmuyor, Bankalara borcu olan, ve ödeme durumu olmayanlar, diğer Bankalardan kredi verilirse, borçlu olduğu bankanın hesabını kapatır, yeni almış olduğu kredi ise bir müddet faiz işlediği gibi, eksra faiz geliyor, ödemesi gereken kredinin ödenmesi zor oluyor, en azından iş buluncaya kadar, her bankadan kredi alması gerekiyor, devir daim gibi, a bankasından, b bankasına ödeme yapmak, iş bulunca kredi ödemesi yapılır ve borç kapatılır, bu olanak sağlanamıyor

    Cevapla
  14. 8 Kasım 2021, 16:56

    Cok merak ettigim bir konuydu sayenizde bilgilendim iyi gunler :)

    Cevapla
  15. Bedava gibi harcamaların sonu hüsranı sabah kapı çalar kimo haciz memuru eşyalarınızdan almaya geldik derler onuniçin ayağımızı yorganımıza göre uzatmakta fayda var

    Cevapla
  16. Bu önemli bilgiler için çok teşekkürler çok işime yaracak bu tür şeylerde dikkatli olmak gerek…

    Cevapla
  17. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık👏🏻

    Cevapla
  18. 8 Kasım 2021, 15:59

    Kısaca en çok merak edilene cevap verdiğiniz için teşekkürler. Yasalar tüm taraflara yaşam hakkı tanımak üzere kurulu. İşin özü…

    Cevapla
  19. 8 Kasım 2021, 15:38

    Kredi çekecek ve çeken insanların merak ettıği konulardan bir tanesi ve bunu konu bilgilendirici bir yazı olmuş.

    Cevapla
  20. Kredi kartını nasıl kullanacağımızı bilmemiz gerekir sayenizde bilgi edindim 🙏

    Cevapla
  21. Sayenizde bilgi edindim kredi kartını çok yanlış kullananlar var sonunda nolcagini bilmemiz gerekir🙏

    Cevapla
  22. Bilmediğim konuda bilgi edindim sayenizde gerçekten hakkını veren bir paylaşım olmuş coks agolun

    Cevapla
  23. Kredi çekerken çok dikkat etmek lazım. İnsan önünü görmeden kredi çekiyorsa risk altında olduğunu bilerek kredi çekmeli

    Cevapla
  24. Dikkat etmek lazim finansal işlerde özellikle açiklayıcı bir yazı olmuş gayet iyi..

    Cevapla
  25. Aydınlatıcı bir açıklama olmuş. Dikkat etmek lazım finansal islerde özellikle

    Cevapla
  26. Benim de bankaya borcum var hapise girmekten korkuyorum bu yazı sayesinde az içim rahatladı, borçlarımı taksit sayısına bölüp o şekilde ödeme yapacağım, aklımdaki tüm soru işaretleri cevapladı çook teşekkür ederim

    Cevapla
  27. Benim de bankaya borcum var hapise girmekten korkuyorum bu yazı sayesinde az içim rahatladı, borçlarımı taksit sayısına bölüp o şekilde ödeme yapacağım, aklımdaki tüm soru işaretleri cevapladı çook teşekkür ederim

    Cevapla
  28. Çok fazla borca girmemek lazım böyle haciz gelir işte.

    Cevapla
  29. Bankalar ve icra memurlari gercektende sabirli insanlar son ana kadarda anlayis yapisina sahipler fakat artan faiz halki hem tedirgin etmekte hemde gergin bi hale sokmakta haliyle son donemlerde icra cezalari artmis durumda

    Cevapla
  30. Çok merak ettiğim bi konuydu kredi kartı ödenmediği zaman cezaları nelerdir yazı çok iyi olmuş

    Cevapla
Giriş Yap

İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!