Oturma İzni Olmayan Eve Kredi Çıkar Mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye sınırları içersindeki bütün binalar amacıyla, inşaat başlamadan evvelce resmî işlemler başlar. İnşaat projesini yürütecek şahıs ya da kurum ilk olarak lüzumlu prosedürleri tamamlayarak inşaat izni alır. Bu izin tarafında inşa prosedürü tamamlanır. Daireler oturuma hazır olduğunda da ilaveten bir izin ve belge alınmalıdır. İskân belgesi, bu iznin alındığını gösteren bir evraktır. Bu belgenin alınması, alakalı bina ve dairede şahıslarin oturabileceği manasına gelir.

Yapı kullanım izni olarak kabul edilen iskân belgesi, belgeye husus olan binanın yapıldığı bölümde yetkisi olan ve adresin bağlı olduğu belediyeden ya da valilikten alınır. İnşaat sahibi ya da inşaat sahibinin noter onaylı vekâletnamesine sahip yetki sahibi vekili dilekçe yazabilir ve bu dilekçe ile müracaatyu gerçekleştirebilir. Başvurunun uygulanacağı merci genelde “Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Birimi” olarak adlandırılır.

İskân belgesi müracaatı, yalnızca ruhsat sahibi yapılar amacıyla yapılır. Ruhsatın alındığı tarih de bu noktada ehemmiyet arz eder. Ruhsatın alındığı tarihten sonra en geç 2 sene içersinde yapı inşaatının başlamış olması gerekir. İnşaatın bitiş tarihi de ruhsatın alınma tarihine göre belirlenmelidir. Yapı kullanım izni müracaatında ruhsata husus olan inşaatın, belgenin alınma tarihinden itibaren 5 sene içersinde tamamlanması koşulu aranır.

Ruhsata sahip olmakla beraber inşa edilmiş yapının proje ile tam uyumlu olması gerekir. Proje uyumsuzluğunda belge müracaatı reddedilir ve binanın yıkılması dahi söz hususu olabilir. Fiziksel ve teknik özellikleri proje ile uyumlu olsa bile ruhsat alınmadan inşa edilmiş bir binaya yapı kullanım izni verilmez.

Dilekçe ile müracaat yapılmasının ardından, inşaatı bitmiş olan yapı yetki sahibi şahıs ya da şahıslar doğrulusunda denetlenir. Denetimin esnasında bir problem çıkmaması hâlinde iskân belgesi verilir.

İskan Belgesi İçin Neler Gereklidir?

Yapı kullanım izni amacıyla müracaat yapıldığında birtakım belgeler talep edilir. Bu belgelerin kusursuz ve doğru bir şekilde ibraz edilmesi gerekir. Belgelerde eksikliği ve yanlışlığın olması, sürecin geç ya da olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir. Yapı kullanım izni amacıyla lüzumlu belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Başvuru dilekçesi
  • Tapu kaydı
  • Binanın 13 x 18 cm ölçülerinde cephe fotoğrafları
  • Yapı kontrol kuruluşunun hazırladığı belge
  • Yapının ada, parsel ve adres bilgileri
  • Metrekare ölçüleri
  • Bağımsız bölümlerin çeşitleri ve sınıfları
  • Mal sahiplerinin bilgileri
  • Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi ile alakalı borcu yoktur yazısı
  • Proje müellifleri raporu
  • Su, elektrik ve telefon hatları ile alakalı belgeler

Bu belgeler birtakım hal ve koşullarda değişkenlik gösterebilir ve ek belgeler istenebilir. Mesela binada asansör olması hâlinde ek belgeler talep edilir. Söz hususu belgeler şunlardır:

  • TSE belgesi
  • Garanti belgesi
  • Uygulama projeleri
  • SMM (mühendis) belgeleri
  • Muayene fişi ve raporu
  • Yangın tesisat raporu
  • Sığınak raporu

İskan Belgesi Olmayan Yapıda Karşılaşılan Sorunlar

Yapı kullanım izni alabilmek, İmar Kanunu kapsamında mecburi tutulan bir uygulamadır. Bu belgeyi alabilmek mecburidir ve iskân olmayan binada oturmanın cezası vardır. Hem de pek çok haktan mahrum bırakılan bu yapı, oturulabilir bir hale getirilemeyeceği amacıyla kullanım dışı kalabilir. Bunlarla beraber izinsiz yapılarda karşılaşılabilecek problemler şöyledir:

  • Elektrik, su, natural gaz vb. abonelikler açtırılamaz.
  • Kat irtifakı olan izinsiz yapılara kat mülkiyeti verilmez.
  • Şartları karşılamadığı amacıyla iskân belgesi alınamayan yapıların eksiklerinin giderilmesi büyük masraflara yol açabilir.
  • İzinsiz bir şekilde yapıyı kullanan şahıslara para cezası verilebilir ve bina amacıyla yıkım kararı çıkarılabilir.

Bulunduğunuz binanın yapı kullanım belgesi olup olmadığını öğrenmek amacıyla iskân sorgulama prosedürü yapabilirsiniz. Bu sorgulamayı gerçekleştirme amacıyla imar müdürlüklerine müracaat edebilir ya da e-devlet platformunu kullanabilirsiniz. E-devlete giriş yaptıktan sonra “Yapı Kullanma İzin Belgesi” hizmet sayfasından prosedürünizi tamamlayabilirsiniz.

İskansız Eve Konut Kredisi Verilir mi?

Konut kredilerinden pek çok koşul, krediyi kullanan banka doğrulusunda belirlenir. Bu koşullar belirlenirken Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği temel alınır ve yönetmeliğe aykırı olmayan bütün hallerde husust kredisi verilir. Yönetmelikte yapı kullanım izni ile alakalı bir koşul olmamakla beraber bu ayrıntı genelde banka inisiyatifindedir.

Bankaların, birtakım hallerde iskânsız evlere kredi vermeleri de mümkündür. Mesela özel projelerde ya da kamu projelerinde, yapı şimdilik inşaat hâlindeyken kredi kullandırılır. İnşaat bitmeden yapı kullanım izni alınamadığı amacıyla bu halda, iskânsız eve kredi verilmiş olur.

Yapı kullanım izni olmadan kredi çekileceğinde bankalar tapuyu da ehemmiyete alabilir. Tapudaki “kat irtifakı” ve “kat mülkiyeti” gibi ayrıntılar bu noktada ehemmiyet arz edebilir. Söz hususu tapuya sahip olmak amacıyla tapu harcı ödemeniz gerekir. HangiKredi üzerinden tapu harcı hesaplama prosedürü yaparak ne kadar ödemeniz lüzumluliğini öğrenebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!