Tüketicilerin acil nakit ihtiyaçları veya yüksek tutarlı alışverişleri için bankalar farklı geri ödeme şartlarıyla kredi imkanları sunuyor. Bunun getirisiyle banka müşterileri anlık nakit ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve faiziyle birlikte belirli bir vade süresince bankaya düzenli ödeme gerçekleştirerek kredi borçlarını kapatabiliyorlar. Günümüzde bankalar birçok farklı ihtiyaç için (konut, taşıt, tatil, düğün gibi) kredi çeşitleri sunuyor.
Hayatta her an ön görülemeyen durumlarla karşılaşmak mümkün olduğu için, banka müşterileri zaman zaman almış oldukları kredileri geri öderken zorluk çekebiliyorlar ve çözümü kredi yapılandırma yöntemine başvurmakta buluyorlar. Bu bağlamda kredi borcu olan banka müşterileri, borçlarının aylık ödeme miktarlarını ödeyebilecekleri miktara göre azaltabiliyor ve toplam borç ödemesini daha uzun bir vadeye yayabiliyorlar. Kredi yapılandırma hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Kredi Yapılandırma Nedir?
Kredi yapılandırma, herhangi bir bankaya olan kredi borcunun farklı farklı sebeplerden dolayı ödenememesi durumunda hali hazırda olan kredinin banka tarafından kapatılıp kalan miktar için yeni şartlarla tekrar kredi verilmesine denmekte. Her banka kredi yapılandırma işlemleri için müşterilerine farklı teklifler, faiz oranları ve vade süreleri sunuyor.
Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Borcu yapılandırma kredisi aldığınızda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bankanın verdiği yeni faiz oranları. Yapılandırma kredisinde ödenmesi gereken faiz oranları, eski krediden her zaman farklı oluyor. Bu sebeple yapılandırma yöntemine başvururken güncel faiz oranlarını inceleyip ona göre bir karar vermek en mantıklısı. Faizlerin yanı sıra borcu yapılandırmadan dolayı doğacak olan ilave masrafları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Her ay düzenli olarak ödenmesi gereken kredi taksitleri geciktiğinde bankalar müşterilerine yapılandırma teklifinde bulunup opsiyonları görüşmek isteyebiliyor. Kredi borcunu ödeyemeyeceğini fark eden müşteriler de isterlerse bankadan önce davranıp kredi yapılandırma isteklerini bankalarına iletebiliyorlar. Kredi borcu yapılandırma başvurusunu taksitler gecikmeden önce, yani banka teklif etmeden önce yapmak, kredi notunun düşmesinin de önüne geçiyor.
Kredi Yapılandırma Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Kredi yapılandırma hesaplaması yaparken bakiyenin uygun göreceği faiz oranı, kredinin türüne göre değişiklik gösteriyor. Her kredi çeşidinde (konut, ihtiyaç, taşıt, vb.) vade süresi de farklı oluyor. Öte yandan daha önce de belirtildiği gibi her banka müşterileri için farklı kredi yapılandırma opsiyonları sunuyor. Elbette borç yapılandırma için doğru bankayı seçerken toplam borç miktarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Borç Yapılandırma Şartları Nelerdir?
Bankalar, yapılandırılacak olan kredinin türüne göre farklı şartlar öne sürüyor. Faiz oranı, vade süresi, taksit tutarı veya asgari ödeme tutarı bu farklılıklardan bazıları. Yapılandırılan borcun türüne göre günün koşulları gereğince faiz oranlarının düşürülmesi halinde borcun güncel faize göre yeniden yapılandırılması da talep dahilinde söz konusu olabiliyor. Bununla birlikte borçların yeniden yapılandırılması durumunda bankalar kullandırılacak yeni kredi için masraf talebinde bulunabiliyor. Bu masraflar kredi tahsis ücreti , sigorta prim tutarı gibi bankaların bu tip işlemlerdeki standart giderlerini kapsıyor.
Kredi Yapılandırma Türleri
Farklı kredi türleri için bankalar farklı ödeme koşulları sunuyor. Konut kredileri, kredi kartı/ek hesap borçları ve ihtiyaç kredileri ise en çok yapılandırma talebinin alındığı türler.
– Konut Kredisi Yapılandırma
Yeni bir ev satın alırken çoğu kişinin dikkat ettiği en önemli husus krediye uygunluğu. Konut kredileri sayesinde banka müşterileri gerekli peşinatı karşıladıktan sonra her ay taksitle kalan meblağı tamamlayabiliyor ve vade süresi sona erip tüm borçlarını ödediği takdirde evin tam sahibi oluyorlar. Ödenemediği takdirde ise yapılandırılarak banka müşterilerine kolaylık sağlanıyor.
– Kredi Kartı/Ek Hesap Borcu Yapılandırma
Kredi kartı borcu/ek hesap borcu yapılandırma sırasında hem kartın ödenmemiş toplam borcu hem de taksitle yapılan alışverişlerin borcu ve varsa ek hesap borçlarınız hesaplanıyor. Yapılandırılan borcun ödenme vadesi kişinin bütçesine ve gelirine göre belirleniyor. Kredi kartı/ek hesap borcu yapılandırma hesaplama için internet üzerinde birçok araç yer alıyor; ancak son teklifi müşterisi olduğunuz bankayla görüşerek almanız gerekiyor.
– İhtiyaç Kredisi Borcu Yapılandırma
Acil nakit için çekilen ihtiyaç kredilerinin ödemelerini yapmak zorlaştığında yapılandırma yoluna başvurulabiliyor. İhtiyaç kredileri yeniden yapılandırılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aylık olarak ödemekte zorlanmayacak bir taksit tutarı seçilmesi. Yapılandırılan kredilerin borçlarını ödeyememe durumunda kredi notu düşeceği için borç yapılandırma süreçlerinde banka faiz ve vade oranlarına dikkat edilmeli.