Günümüz koşullarında ev sahibi olabilmenin en kolay yolu konut kredisi almaktan geçer. Kira ödemektense ay ay ödeme gerçekleştirerek kendi evinizin sahibi olabilirsiniz. Bankaların vermiş olduğu konut kredisini alarak ev sahibi olabilmenin de belirli koşulları var. Bu yazımızda konut kredisi ile ev sahibi olabilmek için gerekli belgeleri ve koşulları sizin için anlattık.
Konutun Krediye Uygunluğu İçin Gereken Koşullar Nelerdir?
Bu koşulların başında konut kredisi çekerek alacağınız evin konut kredisine müsait olması gerekir. Şunu da belirtmek gerekir ki; evin tamamını krediyle alamazsınız. Alacağınız evin konut kredisini uygun olması için gereken şartlar;
- Evin en az %80 oranında bitmiş olması,
- Tapuda mesken olarak yer alması,
- İskan alınmış olması,
- Tapuda haczin olmaması,
- Kat irtifakı ya da kat mülkiyetinin tapusunun olması, kat mülkiyeti olmayan evler için ayrıca bir bedel ödenmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki şartları sağlayan konutlar kredi kullanmaya uygun durumdadır. Böylelikle konut kredisine başvurabilirsiniz.
Konut Kredisine Kimler Başvurabilir?
Aşağıda belirttiğimiz şartlar hemen hemen tüm bankalar tarafınca uygulanmaktadır. Başvuru şartların detayları;
- Konut kredisine başvurabilmek için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Bankaların büyük kısmı 20 yaşın altındakilere kredi işlemi yapmamaktadır.
- Bankalar ile çalışmalarınızın düzgün olması gerekir. Kredi kartı kullanıyorsanız ödemelerinizin düzenli yapılmış olması, kredi kullandıysanız ödemelerin düzenli yapılmış olması gerekir.
- İpotek verilecekse eş rızasının yazılı olarak bankaya verilmesi gerekir. Ayrıca kefil göstermek durumunda kalırsanız yine eş rızası yazılı olarak bankaya sunulmalıdır.
- Konut kredisi hariç, en fazla 48 ay vade talep edilmelidir. İhtiyaç kredisi ve taşıt kredileri en fazla 48 ay olarak kullanılıp, konut kredileri ise yasal olarak 360 aya kadar çıkabiliyor.
- Konut kredisi hariç, aile gelirinin krediye dahil edilmemesi diğer bir unsurdur.İhtiyaç ve taşıt kredisinde sadece krediyi çekecek olan kişinin geliri başvuru esnasında kabul edilir. Aile geliri kredi hesaplamasına dahil edilmez. Ancak aile içerisindeki kişiler kefil olarak kabul edilebilir.
- Gelirin resmi geçerliliği bulunan evrak ile beyan edilmesi gerekir. Ancak resmi geçerliliği bulunan mühürlü, imzalı ve kaşeli belgeler, başvuru esnasında kabul edilir.
Gelirin banka tarafından yeterli olarak kabul edilmesi çekilebilecek kredi ile alakalıdır. Yani aylık 2.000 TL taksitli bir kredi kullanacaksanız, bankaya en azından 4.000 TL gibi bir gelir göstermeniz gerekir. Bankaya göre her ne kadar değişiyor olsa da, kredi taksitlerinin 2 katı kadar aylık gelir olması genel olarak istenir.
Konut Kredisi Başvurusunda Aranan Sigorta Şartı Nedir?
Sigortalılık süresi bankaların değerlendirme kriterlerine göre değişir. Ancak genel yapı itibariyle aranan sigorta şartları aşağıdaki gibidir;
- SGK’lı olarak çalışan kişiler;
Bankaya göre değişiyor olsa da son iş yerinde en az 3 veya 6 ay toplam da ise 12 ay sigortalı olma şartı genel olarak istenir. Kredi kullanacak kişinin kredi notu iyi seviyede ise süre kısalabilir.
- Vergi levhalı olarak çalışanlar;
Bu kişiler konut kredisi başvurusu yapması durumunda, vergi levhasında kâr gözükmesi ve işletmenin kuruluşu üzerinden bir yıl geçmesi bankalar tarafından istenmektedir.
- Memur olarak çalışanlar;
Memur olarak çalışan kişilerin çalışma süreleri bankalar tarafından genelde istenmez. Kişinin memur olarak çalıştığı durumda kredi notu kredi değerlendirmesi açısından bankalar tarafından önemli bir referanstır.
- Emekli olup çalışanlar;
Emekli olarak çalışan kişilerin aylık geliri bankalar tarafından süre kısıtlaması olmadan kabul edilir. Emekli olarak çalışan kişilerin çalıştığını resmi olarak beyan etmesi gerekir. İş yerinden çalıştığına dair yazı alınmalıdır.