KKDF ve BSMV Nedir? Nasıl Hesaplanır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nakit gereksiniminin karşılanmasında en çok tercih edilen seçeneklerden biri, kredi kullanmaktır. Kredi kullanmak isteyenler, müracaat sırasında hangi gereklilikleri karşılaması gerekliliğini araştırır ve bankaların taleplerini yerine getirir. Kredi onayı sonrasında, bankalar doğrulusunda dosya masrafı ya da uzman ücreti gibi kesintiler uygulanmaktadır. Bankaların kredi verirken belirli bir faiz hesaplaması yapması gerekmektedir. Bu faizler üzerinden de KKDF ve BSMV gibi birtakım vergi kesintileri yapılır. Kredi onayının sonrasında size yayılan ödeme planında ya da kredi sözleşmesinde bu kısaltmaları görebilirsiniz. Çoğu bireyin ayrıntılı olarak bilmediği ve öğrenmek istediği BSMV ve KKDF ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğiz.

KKDF Nedir?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu olarak da tanınan KKDF, Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılan bir kesintidir. Kredi faizi üzerinden %15 olarak alınan KKDF, konut kredisi hariç bütün kredi türlerinde geçerlidir.

KKDF Nasıl Hesaplanır?

KKDF hesaplaması faiz üzerinden uygulanmaktadır ve banka ya da finansman şirketleri doğrulusunda verdiği kredilerde, faizin %15’i olarak alınmaktadır. Buna göre kredi ödemesi yapan herkes, aylık belirli bir miktarda KKDF ödemesi de yapmaktadır. Banka kredilerinde faiz oranları her ay aynı olmamakla birlikte, ilk aylarda ana paradan çok faiz ödemesi, ileri aylarda ise faizden çok ana para ödemesi yapılır. Buna göre kredi ödemesinde ilk ayın taksidi amacıyla 200 TL faiz ödemesi yapacak bir şahıs amacıyla 30 TL KKDF vergisi meydana çıkmaktadır.

KKDF Hangi Durumlarda Alınır? Oranı Kaçtır?

KKDF konut kredisi hariç bütün kredi ürünleri amacıyla alınmakla birlikte vatan dışından kredi kullanılması ya da vadeli prosedür yapılması halinde da alınmaktadır. KKDF yalnızca bireysel müşterilerden değil, tüzel şahıslar doğrulusunda oluşturulan prosedürler amacıyla de alınır.

BSMV Nedir?

Banka Sigorta Muamele Vergisi olarak da tanınan BSMV, banka doğrulusunda Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılmak üzere alınan dolaylı bir vergi türüdür. Kredi faiz seviyesi üzerinden hesaplanan BSMV, azami %10 olarak (11 Haziran 2022 itibarıyle) hesaplanmaktadır. Konut kredisi ve konut ipotekli lüzumsinim kredisi haricinde, bütün başka krediler söz hususu bulunduğunda BSMV bankalar doğrulusunda tahsil edilir.

BSMV Nasıl Hesaplanır?

BSMV hesaplaması yapılırken, aylık faiz seviyesinın bilinmesi lüzummektedir. Banka doğrulusunda yayılan kredi ödeme planında her ay amacıyla ana para ve faiz miktarının ne kadar bulunduğu belirtilmektedir. Buna göre örnek olarak krediniz amacıyla ilk ay 200 TL faiz ödemesi yapacaksanız, bu tutarın %10’u olan 20 TL BSMV olarak bankanız doğrulusunda alınır.

BSMV Hangi Durumlarda Alınır?

BSMV konut kredisi haricinde sarfedilen bütün kredilerde ve kredi kartı faiz uygulamalarında alınmaktadır. Kredi kartı ödemelerini geç yapan ve faiz yapılan şahıslar BSMV ödemesi gerçekleştirmeyle yükümlü olsa da, ödemelerde gecikme olmaması halinde kredi kartı borcu amacıyla faiz uygulanmayacağından, BSMV ödemesi yapılmasına da lüzum kalmamaktadır.

BSMV Hangi Kredilerden Alınır?

BSMV; konut kredisi dışında kalan bütün kredilerde bankalar doğrulusunda müşterilerinden kesilmektedir. Bunlar arasında lüzumsinim kredisi, vasıta kredisi ya da firmalar doğrulusunda talep edilen ticari krediler yer almaktadır. Eğer dışalım ile ilgili bir prosedür nedeniyle kredi tüketimi olmuşsa, BSMV alınmaz. Aynı vakitte konut ipotekli olan tüketici kredileri de BSMV’den muaf tutulmaktadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!