Teknik Faiz Nedir? Nasıl Hesaplanır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigorta terimleri söz hususu olduğunda bilinmesi gereken çoğu terim mevcuttur. Teknik faiz de bu terimlerden bir tanesidir ve finansal riskleri değerlendirerek çözümler öneren aktüerler amacıyla gerektiğince önemlidir. Diğer yandan birtakım sigorta poliçelerinde teknik faiz terimi ile karşılaşmanız da mümkündür. Peki teknik faiz nedir ve nasıl hesaplamaları yapılır?

Teknik Faiz Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sigortacılık pazarında rastgele bir poliçe düzenlemesi yapıldığında sigorta şirketlerinin taahhüt edebileceği alt sınır faiz miktarları mevcuttur. Bu türdeki faiz miktarları ise yapılan kar payının yanı sıra para birimine ya da yatırım getirilerine göre değişmektedir. Yaşam sigortalarında ise ilgi edilmesi gereken 2 asli faktörden biri ölüm varsayımı iken öteki de kullanılacak teknik faiz seviyesi olarak öne çıkar. Bu noktada ise teknik faizin ne olduğunu kısaca tanımlamak gerekirse; teknik faiz seviyesi sigorta birikimleri, teknik karşılıklar, risk primi ya da garanti edilen faiz getirisini hesaplamak hedefiyle sarfedilen bir faiz türüdür.

Teknik faiz sigortacılık yapan eksper bireylerin ya da aktüerlerin bireylerin sigorta prosedürünü yapar iken belli bir nakit akışı sağlamasına yardımcı olur. Sonuç olarak nakit akışı hesaplamasında para belirli bir vakit diliminde değer kaybetmemiş olur.

Teknik Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Yaşam sigortalarında teknik faiz hesaplaması kullanılırken, aynı vakitte faiz çeşitlerinden olan nominal faiz ve reel faiz de kullanılmaktadır. Finans kurumları doğrulusunda belirtiler faiz seviyesi nominal faiz olarak bilinirken, reel faiz ise güncel enflasyon seviyesinden nominal faiz seviyesi çıkarıldığında elde edilir.

Teknik faiz hesaplaması söz hususu olduğunda yaşam sigortası risk primi hesaplamasında gelecekte ödenecek olan tazminatların güncel değerleri hesaplamaları yapılır ve bunun amacıyla de teknik faiz seviyesinden faydalanılır. Sigorta şirketleri teknik faiz seviyesi hesaplamasını sabit bir miktar üzerinden yapabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!