Kredi Ekspertiz Raporu Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ev satın alabilmek amacıyla gereken nakit gereksiniminin karşılanması söz hususu olduğunda, kredi çekmek akla gelen en süregelen yöntemlerden biridir. Çoğu şahıs rastgele bir konut satın alabilmek amacıyla kredi çekmek isterse, eksper raporuna gereksinim duyulduğunu bilmektedir. Eğer kredi başvurusunda bulunduysanız ve başvurunuz olumlu sonuçlandıysa banka krediyi vermeden evvelce satın alıncak olan konut amacıyla eksper raporu talep etmektir. Yazımızda kredi eksper raporu ile ilgili merak edilenlere değineceğiz.

Kredi Ekspertiz Raporu Nedir?
Herhangi bir gayrimenkulün söz hususu tarihteki değerinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmesi neticesinde kredi eksper raporu hazırlanmaktadır. Rapor halina getirilen konut değeri, kredi çekilerek satın alıncak gayrimenkulün değerinin tespit edilmesini sağlayarak bankaya düşünce vermektedir. Bu halde satın alacağınız konutun fiyatı ile kredi eksper raporunda belirti edilen fiyat değişik olabilir. Diğer yandan kredi eksper raporu bankalar doğrulusunda krediyi vermeden evvelce talep edilen hukuki belge kalitesi de taşımaktadır.

Kredi eksper raporu talep edildiğinde, değerleme eksperı konuta giderek ayrıntılı bir detaylı yapmaktadır. Çoğu vakit bu detaylar yalnızca konutla sınırlı kalmayabilir. Eksper, konutun çevresini de inceleyerek raporunu buna göre hazırlayabilir.

Ekspertiz Raporu Kim Tarafından Hazırlanır?
Kredi eksper raporu bankaların yapısında tespit edilen bağımsız eksperlar ya da değerleme eksperleri doğrulusunda hazırlanmaktadır. Söz hususu eksper raporu hazırlamak amacıyla konutla ilgili bir dizi yapar ve ardından hazırladığı dokümanı bankaya sunar.

Kredi Ekspertiz Raporunda Nelere Bakılır?
Kredi eksper raporunun hazırlanması amacıyla söz hususu gayrimenkule dair bir grup incelemeler yapılırken birtakım kriterler de göz önünde bulundurulur. Rapor amacıyla ilgi edilen birtakım faktörler ise şu şekildedir;

Gayrimenkulün türü değerinin belirlenmesinde en mühim faktörlerden biridir. Apartman dairesi, çiftlik evi ya da dubleks daire gibi değişik gayrimenkul çeşitleri eksper raporu hazırlanırken öneme alınır.

Eğer gayrimenkul bir apartmanda yer alıyorsa, binadaki kat adedi da eksper raporu hazırlanırken öneme alınan özellikler arasında yer alır. Binanın kaç katlı olduğunun yanı sıra, söz hususu konutun hangi katta yer aldığı da rapor amacıyla mühimdir.

Konutun yaşı, eksper raporunda meydana çıkacak değerin belirlenmesi amacıyla gerektiğince mühimdir. Çok eski, yaşından dolayı yıpranmış yapılar eksper raporunda olumsuz bir hal olarak yer alır.

Kredi eksper raporu hazırlanırken bakılan bir başka şey ise, gayrimenkulün fiziki hali, hasar görmüş olup olmadığı, iç dekorasyonu ve tesisatı gibi özelliklerdir.

Gayrimenkulün imar hali da eksper detayında mühimdir. Satın alıncak konutun, bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine ideal inşa edilip edilmediği incelenir. Kredi eksper raporunda meydana çıkan konut değerinin saptanmasına tesir eden noktalardandır. Gayrimenkulün olduğu alandaki itibarı ve ulaşım olanakları gibi etkenler de kredi eksper raporunda yer bulur.

Kredi eksper raporunda bütün bu detayların yanı sıra adres, konum, malik verileri ve tapu detayları da bulunur. Satın alıncak evin kat irtifakı ya da kat mülkiyeti tapusu olması beklenir. Kat irtifakı tapusu olan evler amacıyla iskanın alınıp alınmadığının denetimi gerebilir.

Kredi Ekspertiz Ücreti Ne Kadar?
Ev satın alabilmek isteyen ve bunun amacıyla kredi başvurusunda bulunacak olan şahısler, kredi eksper raporunun fiyatını merak etmektedir. Çünkü kredi ile satın alıncak evlerde rapor ücreti, büyük fazlalıkla kredi masraf paketine dahil edilmektedir. Kredi eksper raporu amacıyla belirlenmiş net bir ücret bulunmamaktadır. Ekspertiz ücreti ödemeleri, bankadan bankaya değişmekle beraber; birtakım bankalar 1 aylık kredi taksit tutarı kadar ödeme ile eksper hizmetini sağlarken, birtakım bankalar ise daha yüksek tutarda eksper ücreti talep edebiliyor. Bu amaçla kredi başvurusunda yer alır iken net bir fiyat aralığı öğrenmek amacıyla bankanızdan bilgi almanız çok daha doğrudur.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!