Erken Kapatılan Kredi, Kredi Notunu Etkiler Mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi notunuzun düşük olmasından ötürü ilerleyen zamanlarda kredi alamamaktan yakınan tüketicilerin sorduğu sorular arasında kredimi kapatmak isterim ama kredi notum bu yüzden düşer mi sorusu başta geliyor. Var olan borçlarınızı tamamen kapatmanız size fayda sağladığının yanı sıra bir çok avantajı da beraberinde getirmiş olur. Kredi Kartlarınızın borçları için de aynı kural geçerli elbette. Ne kadar öncesinden kapatabilirseniz sizin için o kadar fazla kazanç oluyor. Bunun temel sebebi borcunuzun ilk aylarında faiz çok fazla olması. Sonuç olarak faiz ödemesini en kısa şekilde kapatmış oluyorsunuz.

Krediyi Erkenden Kapatmak

Bankalardan almış olduğunuz kredilerin vadesi 36 aya düşürülse de geçtiğimiz dönemde 60  ay ile uzun soluklu borca girmek sizlerin daha çok para ödeminize neden olur. Ödeme planında inceleme yapmanız halinde ilk aylarda ana paranın daha az aksine faiz tutarının da daha çok olduğunu göreceksiniz. Bu aşamada kredi borcunuzu ne kadar erken kapatırsanız avantajınız da o kadar fazla oluyor. Yani ödeyeceğiniz faiz miktarı burada önem arz ediyor. Bunun yanında önünüzde taksit ödemesi kalmadığı gibi rahatlama yoluna gidiyorsunuz. Yani geliriniz cebinizde kalıyor ve yaşamınızı iademe ettirmek için maddi açıdan bolluğa kavuşuyorsunuz.

Hayat Sigortası Poliçesinin İadesi Oluyor Mu?

Kredi borcunuzu erken kapatmanız halinde ödemiş olduğunuz hayat sigortası poliçe tutarı da kullanmadığınız süreler için size iade ediliyor. Kişinin yaşı cinsi, kredi miktarı, vadesi gibi hususların poliçe tutarının belirlenmesinde yakın etki ediyor ki burada ödediğiniz tutar peşin olarak yüksek meblağlar olabilir. Bu aşamada ödemiş olduğunuz bu paranın geri alımı söz konusu oluyor. Hizmetin alınması ile borcun kapatılması süresinde geçen zaman dilimi ile poliçe tutarından düşülerek kişiye iade ediliyor. Yani hayat sigortasından ayrı bir avantajı borcunuzu tamamen bitirmekle yaşamış oluyorsunuz.

Krediyi Erken Kapatmak Avantajlı Mı?

Kredi borcunu erken kapatmak sizlerin kredi notunu düşürmez aksine yükseltir. Burada gününden önce ödenen borç söz konusudur. Bankalarda gününden önce ödemelerde kişiyi olumlu görür ve notunu artırma yoluna giderken arka planda internet bankacılığı, bankamatikler ve SMS yoluyla da kredi vermek için kampanyaları iletir. Aynı zamanda bankaların çoğunda mobil bankacılık ile anında hazır kredi limitine sahip olursunuz. Bu durum yine bankaya olan borcunuzun gününden çok daha önce ödenmesi halinde kazanılan bir artı avantaj.

Enpara kullanıcıları dijital bankacılık kullandıkları için kredi borçlarının erken ödenmesi halinde avantajlarını da internet sitesinden görebiliyor. Örneğin yaptığınız işlemler için belli miktar kazanç sağladığınızı da belirtiyor. Bu kazanç çok doğru olmasa da kredi borçlarınızı erken ödemeniz halinde banka otomatik olarak sizin artı para limitinizi ve hali hazırda ikinci kredi alımı için kredi limitinizi de artırma yoluna gidiyor. Yani kredi borçlarının erken kapatılması her daim sizin avantajınıza oluyor.

Kredi Kartı Borcunu Erken Kapatmak

Krediden farklı olarak hareket kartlarımız bizlere aylık harcama karşılığında belli miktar ödeme seçeneği sunuyor. Ancak burada belirlenen asgari tutar sizin kalan tutar için faiz ödeyeceğiniz anlamına gelmektedir. Kredi skoru açısından kart borcunu erken kapatmak avantajlı bir durum olsa da ödeme gününden önce ifa etmek sizin muhasebenize göre avantaj sağlayabilir. Kart borcunu otomatik ödemeye veren bir kesimden bahsedersek hesabında olan para son ödeme günü kart borcunun asgarisini ödemekle yetinir. Bu aşamada kişinin banka hesabına koymuş olduğu mevduat hesapları son ödeme gününe kadar kişiye kazançta sağlayabilir. Örneğin Garanti BBVA Elma Hesap sizlerin otomatik ödeme talimatını almasına rağmen paranızı son ödeme gününe kadar gecelik faiz ile işletme yoluna gider. Bu işletim ise yüksek tutarlarda olmasa da sizlere para kazancı anlamına gelir. Yani son ödeme tarihine kadar vaktiniz olması halinde kredi kartınızın borcunu kapatmak mantıklı olmayabilir.

Kart borcunu ifa edilmesinde asgari tutarı ödemek yerine borcun tamamını ödemek en avantajlı kısmıdır. Burada kalan tutara faiz ödeyeceğinize borcunuzu bitirmiş olursunuz. Bu durum elbette kredi notu açısında artı skor oluşturur. Ancak kredi skorunuzu düşürmez. Bu gibi endişelerden uzak olarak istediğiniz zaman banka borçlarınızın tamamını ödeme yoluna rahatça gidebilirsiniz.

Kredi Kartının İptal Ettirmek

Finans kuruluşundan almış olduğunuz kredi kartını zaman içerisinde kapatma hakkınız elbette alma hakkı kadar var. Burada BDDK gerekli tedbirleri almış ve adımları atmıştır. Aynı zamanda 2014 yılında çıkarılan tüketici yasası da şeffaf bir şekilde tüketici yararına işletildi. Bu aşamada gerçek ve tüzel kişilikler kredi kartını borcu olsa dahi kapatma hakkına sahiptir. Kapatılan kredi kartının borcu olması halinde kişiye borcun bitirilmesine kadar kredi kartı ekstresi gönderilir. Burada kişi hesabını takip etme hakkı ile hareketlerini inceleyebilir. Kredi kartını iptal ettirmek kredi notunu olumsuz yönde etkilemez. Bu hususta sorgusu olanlar kredi notu korkusu ile kartını kullanımda tutmak zorunda kalıyor.

Kapatılan Kartın Tekrar Açılması

Kapatılan kredi kartının tekrar açılması söz konusu olmasa da yeni bir kart talebinde de bulunabilirsiniz. Bu aşamada kredi notu önem arz etse de kapatmış olduğunuz karttan dolayı notunuz etkilenmeyeceğinden banka da size onay verecektir. Kullanıcıların zaman içerisinde farklı seslerden gelen duyumlar ile bankacılık sektöründe nasıl hareket edeceğini şaşırıyor. Bu kafa karışıklığının en büyük sebebi kişilerin tekrar bankacılık ürünü alamamak endişesidir.

Kredi Notum Düşük Kartımı Kapatabilir miyim?

Kredi bilitenin artırılması adına atılan adımlardan bir tanesi kredi kartı sahibi olmak ve düzenli alışveriş ile borcunu zamanında ödemekten geçer. Ancak ihtiyaç duyulmaması halinde de kartınızı kapatma hakkınız olduğundan bahsettik. Bu durum notunuz düşük olsa bile geçerlidir. Yani daha çok düşüreceği anlamına gelmez. Aksine birden fazla kartınız varsa ve bu kartların sayısını azaltma yoluna giderseniz notunuzda artış sağlanması da mümkün olabilir.

Ön Ödemeli Kartlar Puan Artırmaya Yardımcı

Kredi kartınızı puanınızı artırmak amaçlı olarak almışsanız bu notunuzu artırmanın bir yolu da finans kuruluşlarının sunduğu ön ödemeli kartlardan alarak yapabilirsiniz. Burada tek farkı kartınıza önceden para yüklemesi yapıyorsunuz bu para miktarı kadar harcama imkanınız bulunuyor. Örneğin ininal kart kullanıcıları milyonlarca POS cihazı ve üye iş yerlerinden ödeme imkanı yapabiliyor ve online ödeme olanağı bulunuyor. Nakit para taşımak yerine bu kartlardan bir tanesi ile ödeme aracı olarak hareket etmek mantıklı adım olacaktır.

Aylık süreçlerde sizlere çıkarılan ekstreler üzerinde düzenli olarak yapacağınız her ödeme size pozitif bir etki sunar ve adım adım kredi puanınızı yukarı doğru taşır. Kredi kartına asgari ödeme hızlı artış sağlamasa da kredi borçlarınızın tamamını erken kapatmak çok daha yukarı yönlü hareket sağlar.

Banka ve finans kuruluşları kar amaçlı olarak kurulmuş ticari işletmelerdir ve tüketici sunduğu her hizmet için kazanç sağlamayı öncü edinmiştir. Bu aşamada da sahibi olduğunuz kredi kartlarının ve almış olduğunuz kredilerin vadesinden çok daha önce kapatılmasına sıcak bakmazlar. Bunun nedeni kazançlarının düşeceği ve gelirlerinin azalacağıdır. Tüketici olarak haklarımız vardır ve bunlardan bir tanesi de kredi borçlarının erkenden kapatılmasıdır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!